Uit "Zakengids" 7 augustus 2019

Uit "De Stad Buren" 6 september 2017 

Uit "De Stad Buren"6 september 2017

 

 

Uit "De Stad Tiel"

Slakken en hazen zien in Zoelen het levenslicht

dinsdag 18 augustus 2009 00:02
ZOELEN – Voor de corsobouwers in Zoelen is het een historische tijd. Onlangs hebben zowel de gelaste jeugdwagen én grote wagen hun vaste stek verlaten en zijn in hun nieuwe onderkomen op de parkeerplaats van het Zoelense voetbalveld gezet. Daar zijn de plakkers de komende weken meer dan welkom, want er moet nog veel werk verzet worden.

door Neeltje van Triest

Voorzitter Gert de Jong loopt nog wat onwennig rond. Zijn grote bedrijfsbus staat voor de loods geparkeerd en wordt volop gebruikt als gereedschapsmagazijn. Een vrijwilliger is druk aan het sleutelen aan het toilet en in de geïmproviseerde keuken. Nog niet alles is af. De zaden staan keurig langszij en ook alle andere benodigdheden hebben een voorlopige plaats gekregen. Pas na het corso wordt de inrichting van de nieuwe loods onder handen genomen en krijgt het interieur de gewenste indeling. Voorlopig is het regelmatig even zoeken voordat het gewenste wordt gevonden, al went de nieuwe ruimte snel.

Door zuinig om te springen met de beschikbare middelen is Corsoclub Zoelen in staat geweest om de nieuwe bouwloods nagenoeg volledig uit eigen geld te bekostigen. Maar de aanleg van stroom, verlichting, brandblussers, opslag en de terugkerende vaste lasten geven toch nog wel wat kopzorgen. Daarom is de vereniging extra blij met iedere sponsor die wat over heeft voor dit grote sociale dorpsgebeuren.

De jeugdwagen ligt nog gedeeltelijk in stukjes. Alle slakken van het 'Speed Team' krijgen afzonderlijk hun kleurtje en worden apart van elkaar beplakt. De contouren zijn zichtbaar en hier en daar zijn zelfs al keurig netjes wat zaden aangebracht.

De grote wagen 'Hazenrace' heeft ontegenzeggelijk het kenmerk van een originele Zoelense wagen. ,,Er is altijd wel iets dat uitwaait, bedoel je dat? Dan heb je gelijk', voorzitter De Jong lacht, kijkt en nog eens goed naar en gaat verder. ,,Deze wagen is inderdaad weer van dezelfde ontwerper, ook daar kan het niet aan liggen. We werken met een gezellig koppel en er is animo genoeg. Toch hoop ik dat er ook nog nieuwelingen binnenlopen. Mensen die wellicht schroom hadden om in de Jeudestraat te komen kijken, komen hier misschien wel even kijken. Van de baldadige hangjeugd hebben we wel een beetje last gehad, maar ook dat wordt al een stuk minder. Vanaf volgende week is iedereen welkom, want dan begint het grote plakwerk. Ik hoop en verwacht dat er weer meer mensen komen helpen.''
Naast nieuwe plakkers voor de grote wagen, kan Zoelen ook altijd nog veel meer jeugd gebruiken. Alle plakkers bevinden zich in dezelfde loods en daarom is het volgens De Jong het makkelijkst om met de hele familie tegelijk binnen te vallen.

De Jong: ,,De komende weken komt het er op aan. We zijn nu bijna klaar met beplakken en beginnen snel met inkleuren van de grote wagen. Vervolgens kunnen de zaden er al op. Daarna wordt het vanzelf tijd voor bijvoorbeeld de mispels en de uien en de laatste week het andere fruit. Bramen en aardbeien plakken is echt laatste-avond werk. Gelukkig hebben we de ruimte, de hal is groot genoeg. Voor ieder die komt hebben we wel een karweitje klaarliggen.''

 

 

 

Corsoclub Zoelen | ger@corsoclubzoelen.nl